Targoncával történő biztonságos közlekedés és munkavégzés (2.rész)

Targoncával történő biztonságos közlekedés és munkavégzés (2.rész)

targoncaval-torteno-biztonsagos-kozlekedes-es-munkavegzes-2

Az előző blogban röviden bemutattuk a forgókabinos targonca előnyeit, de számos apróságról nem meséltük, melyek még biztonságosabbá, hasznosabbá teszik ennek a targonca típusnak a használatát.

A forgókabinos targonca fel van szerelve egy beépített memóriával, melynek segítségével el lehet tárolni a forgási szögeket. Tehát egy gomb megnyomásával sokkal gyorsabban lehet a forgási műveletet végrehajtani, és ezáltal hatékonyabbá is válik az egész napos munkavégzés. A gyártók ajánlása szerint érdemes 90 fokos szöget beállítani oldalirányú mozgás megtétele esetén, fel és leszállásnál pedig az segít, ha 45 fokos szöget mentenek a komputerbe.

Az egyéb, beépített extrák pedig még komfortosabbá varázsolják a munkát a targonca sofőrje számára. Ilyen például a forgókabinos targonca ülése, ami légrúgóval van ellátva, a kormánykerék pedig a baloldalon található. A multipilot kezelőkar a jobboldali kartámaszba van süllyesztve, ennek köszönhetően a kormányzáson kívüli irányítási és beállítási feladatokat egy kéz tudja ellátni. A baloldali kartámasz le- és felállítható, aminek segítségével sokkal könnyebb a kabinba történő be- és kiszállás. Arról nem is beszélve, hogy a gyártótól lehet nyitott és zárt, illetve fűthető forgókabinos targoncát is vásárolni attól függően, hogy bel- vagy kültéren kívánják használni a járművet.

A forgókabinos targonca biztonságos használatát egy beépített, aktív biztonsági berendezés segíti elő, mely kanyarodás esetén automatikusan csökkenti a jármű sebességét. Ennek köszönhetően sokkal kisebb a felborulás kockázata, továbbá a targonca visszagurulását  az automatikus rögzítő fék akadályozza meg. Sőt, a forgókabinos targonca fel van szerelve impulzusvezérléssel is, ami a zökkenőmentes közlekedésért felel, illetőleg segít a milliméter pontos pozícionálásban is.