Tűzvédelmi szakvizsgáról bővebben (2. rész)

Tűzvédelmi szakvizsgáról bővebben (2. rész)

industrial-fire-suppression
Az előző blogban szereplő rendelet, név szerint a 45/2011. (XII. 7.) BM, újabb módosításokon ment keresztül 2015-ben, mely szerint bizonyos témakörök összevonásra kerülnek.

Első sorban, a korábban RBVA és Éghető gáz témaköröket érinti az összevonás. Illetve, a tűz gátló szerkezetekről, burkolatokról, bevonatokról és tömítésekről szóló tanfolyami ismeretek is egy tűzvédelmi oktatás során lesznek elsajátíthatóak.

A törvénymódosítás által rengeteg félreértés lesz elkerülhető, illetve a képzések ideje is lerövidül, ami úgy a tanulóknak, mint az őket alkalmazó munkáltatóknak is jó hírként szolgál.

Az újonnan módosított jogszabály értelmében a következő munkakörök képviselői számára lesz kötelező a tűzvédelmi oktatáson, és az azt követő tűzvédelmi szakvizsgán való részvétel.:

 1. Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végző szakemberek.
 2. Tűz gátló, füst gátló nyílászáró-szerkezetek, tömítések, tűzállóságot növelő bevonatok, burkolatok beépítését, alkalmazását, felülvizsgálatát, karbantartását, és javítását végzők.
 3. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát és tűzoltó készülékek karbantartását végzők.
 4. Beépített tűzjelző és tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, és felülvizsgálatát végző szakemberek.
 5. Beépített tűzjelző és tűzoltó berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök.
 6. Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, valamint javítását végző szakemberek.
 7. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás vezetők.
 8. Hegesztők és az építési tevékenység során gyújtó hatással járó munkát végzők.
 9. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó
  anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását, lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végző szakemberek.