Új jogszabályok, új elvárások

Új jogszabályok, új elvárások

jogszabaly-nagy

Mindazoknak, akik nehézgép kezeléssel foglalkoznak, egy új rendelet szerint kell dolgozniuk 2016.január 1-ei kezdettel.

Hogy mit jelent ez? Azt, hogy a nemrég kiadott új jogszabály szerint, mindazoknak, akik emelő és rakodógépekkel dolgoznak, szükségük van egy új jogosítvány megszerzésére is, mely felváltja a már jól megszokott mustársárga színű jogosítványt. Legyen valaki újonc vagy dolgozzon már több évtizede ilyen nehézgép kezeléssel, a tapasztalatot félretéve, új képzésen kell részt venniük, mely egyaránt jelent elméleti és gyakorlati képzést, és annak végeztével vizsgát kell tenniük a megszerzett tudás alapján.

Ennek a döntésnek a nagy előnye, hogy az Európai Unió minden tagállamában a gépkezelő bármelyik országban vállalhat olyan munkát, ezáltal mindenki ugyanolyan feltételekkel pályázhatja meg az állásokat és a munkáltatóknak ugyanolyan elbírálásban kell részesíteniük az álláskeresőket. Ez régebben nem feltétlen volt így, sok kifogást tudtak találni a különböző képesítéseknek és jogosítványoknak hála, most viszont minden egységessé válik, nem kell többé tartani a megkülönböztetéstől. Emellett számos olyan újítás látott napvilágot, melyek ismerete csakis előnyös lehet a nehézgépkezelők számára.

A döntés hátránya viszont az, hogy akinek eddig OKJ-s képesítés nélkül volt megszerzett jogosítványa és képesítése, azoknak most utólag kell elvégezniük a továbbképzést, mely mára kétszer olyan hosszú ideig tart, mint régen. Míg a múltban más iskolák elvégzésével is szakemberré válhatott az ember, most csakis az OKJ-s továbbképzés által végezheti el ugyanazt a munkát, amivel eddig is foglalkozott. A jó hír viszont az, hogy a jogszabály kijövetele óta kaptak a nehézgépkezelők jó néhány hónap haladékot, hogy mindenkinek legyen esélye továbbképzésre jelentkezni és részt vennie az oktatáson, mely elvégzésével kézbe kapják az új nehézgépkezelő jogosítványukat.