Új kihívások a logisztikában – 1. rész

Új kihívások a logisztikában – 1. rész

log1

Fejlődő világunkban új kihívások elé állítja a szakembereket és vállalkozásokat a logisztikai megoldások és lehetőségek fejlesztése. Ahhoz, hogy a logisztika zavartalanul működjön egy vállalkozás életében, fontos, hogy eleget tegyenek az új stratégiai kihívásoknak.

Hihetetlen, de igaz, hogy a szállítmányozás, raktározás és logisztika is mennyi fejlődésen esett át és hogy hol tart jelenleg. Például 2016-ban az Amazon bevezette a Prime Air szolgáltatását, amely lehetővé teszi az áruk szállítását a megrendeléstől számított 30 perc alatt, drónok segítségével.

A logisztikai megoldások és alapszabályok tehát megváltoztak és új technológiák bevezetésére késztetik a piacot. Bár az innováció szükségesnek, elkerülhetetlennek és önkéntelen lépésnek tűnhet, kétségtelenül valós és gyors megoldás a logisztikai ipar kihívásaira, és ezáltal a jövedelmezőség jelentős növekedéséhez vezethet. Az egyik legnagyobb kihívást azonban mind ezek mellett kétségtelenül a szakképzett munkaerő és az elkötelezettség hiánya jelenti.

Magyarországon a szállítmányozó vállalatok számára jelentős kihívást jelent megfelelő számú és képzett személyzet toborzása. A munkavállalók alacsony motivációja szintén nagy hatással lehet a cég életére. Az elkötelezett munkaerő mintegy 22%-kal növelheti vállalkozásunk jövedelmezőségét, és 41%-kal csökkentheti a hibákból és a minőségromlásból eredő veszteségeket.